Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

The Lindt Difference -

3. A Lindt találmány


Vannak csokoládék, és van a Lindt csokoládé. Fedezze fel a tökéletes csokoládé titkát!A Lindt találmány

Az a csokoládé, amely kezdetben Európába érkezett semmilyen hasonlóságot nem mutatott a ma ismert csokoládéval: abban az időben a csokoládé durva és száraz volt, amely természetesen nem olvadt el a szájban! 

Az 1879-es év forradalmi áttörést hozott a csokoládégyártásban. Ebben az évben találta fel ugyanis Rodolphe Lindt a konsírozást. Az új folyamattal olyan fantasztikus ízű, selymesen lágy és bársonyos textúrájú csokoládét sikerült előállítania, amely azóta egyet jelent a Lindt csokoládéval.

A konsírozás feltalálásának története

Rodolphe Lindt arról álmodozott, hogy előállítja a világ legselymesebb és leglágyabb csokoládéját. Vásárolt egy használt berendezést és eltökélten kereste a tökéletes formulát: fáradhatatlanul dolgozott, toldozgatta-foltozgatta receptjeit.

Egy péntek este, a munka befejeztével, Lindt távozás előtt bekapcsolva hagyta a keverőgépet. Hogy vajon ez véletlenül történt, vagy szándékosan így akarta a zseni, arról csak találgathatunk.

A gép mindenesetre egész hétvégén üzemelt. Hétfő reggel Lindt a gyárba visszatérve látta, hogy álma a szeme láttára valóra vált. Amit ugyanis a keverőgépben talált, az nem volt más, mint a valaha látott legfényesebb, leglágyabb olvadt csokoládé.

Az eljárást azóta is, egészen a mai napig folyamatosan tökéletesítjük. Lindt úttörő találmányát – a csokoládé szerelmeseinek hatalmas örömére – ma már az egész iparágban használják.


Konsírozás

A konsírozás egy kulcsfontosságú lépés a csokoládé készítés folyamatában, amelynek során a csokoládé ízét és textúráját meleg állapotban történő folyamatos keverés segítségével tökéletesítik.
 
 

Hogyan történik a konsírozás?

A pörkölés és őrlés eredményeként tiszta kakaómassza (más néven kakaólé) jön létre. Ehhez adjuk hozzá a legkiválóbb minőségű hozzávalóinkat – például cukrot és tejet –, majd újra finomra őröljük, hogy a keverék készen álljon a konsírozó gépbe történő betöltésre. 

A legfejlettebb technológiát alkalmazó konsírozó gépeink hosszas, aprólékosan megtervezett folyamat során keverik, mozgatják és levegőztetik a felhevített folyékony csokoládét, hogy elvegyék annak nem kívánt savasságát és keserű ízét (ez a folyamat nem áll távol a párolgástól). A konsírozás ideje alatt az anyagban található nem kívánt csomók is feloldódnak, egységes és lágy textúrájú csokoládét létrehozva. Miután ez a lépés lezárul, a csokoládé készen áll arra, hogy magára öltse a híres Lindt kreációk formáját.

Fontos évszámok a csokoládé történetében

Kr. e. 3500

A Mayo-Chinchipe kultúrában először használják fel a kakaóbabot az ecuadori Santa Ana (La Florida) városában.

 

1830

A brit csokoládékészítő üzem, a J. S. Fry and Sons elkészíti a korábban csak italként fogyasztott csokoládé első szilárd változatát.

1879

Rodolphe Lindt feltalálja a konsírozó gépet, amellyel a selymesen lágy csokoládéról szövögetett álma valóra válik.

 

Mérföldkövek a Lindt történetében"A konsírozás során történő intenzív keverés kulcsfontosságú tényező annak a selymesen lágy textúrának az eléréséhez, amelyről a Lindt elhíresült."

 
– Lindt Csokoládé Mester
 

Egyedülálló pörkölés és őrlés

A legkiválóbb alapanyagok a kakaón túl