A babka egy Lengyelországból származó, tradícionális, csavart kalács fajta. Jellegzetes külsejének és kitűnő variálhatóságának köszönhetően ma már szinte az egész világon ismert és kedvelt sütemény. Ebben a változatban a melengetően fűszeres fahéj és a dekadens étcsokoládé váltakozik a puha tésztarétegekkel, tökéletes választás egy brunch-hoz, egy csésze teához vagy kávéhoz!
Csokoládé Mesterünk tippje:
A babkához remekül illenek a friss bogyós gyümölcsök is, ekkor a 70%-os Lindt EXCELLENCE étcsokoládé helyett az EXCELLENCE málnás ízváltozatát ajánljuk a frissítően gyümölcsös összhatásért!
Hozzávalók két kalácshoz:
Összetétel
- A tésztához:
- 3 evőkanál melegvíz
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál szárított élesztő
- 150 ml langyos tej
- 3 nagyméretű tojás
- 50 g sótlan vaj, olvasztva és szobahőmérsékletűre hűtve
- 440 g finomliszt
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál habtejszín
- A töltelékhez:
- 100 g Lindt EXCELLENCE 70%-os étcsokoládé, feldarabolva
- 40 g dió, megpucolva, felezve
- 65 g cukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 65 g sótlan vaj, szobahőmérsékletű
Elkészítése
-
Vajazzon ki és béleljen ki sütőpapírral két, egyenként 23x13 cm-es kenyérformát úgy, hogy a sütőpapír lógjon túl a sütőforma szélein!
-
Egy keverőtában futtassa fel az instant élesztőt a vízzel és egy teáskanál cukorral, körülbelül 8-10 perc alatt. Adja hozzá a tejet, a két tojást és az olvasztott vajat!
-
Egy másik tálban keverje csomómentesre a lisztet a maradék cukorral és a sóval, majd adja a tojásos keverékhez, és egy dagasztóhoroggal felszerelt robotgéppel, vagy akár kézzel dagassza addig a tésztát, amíg sima, rugalmas felülete nem lesz és teljesen elválik a tál oldalától is!
-
Helyezze a tésztát egy kivajazott tálba, takarja le frissen tartó fóliával, és kelessze körülbelül egy órán át, amíg kétszeresére nő.
-
Amíg a tészta kel, készítse el a tölteléket! Egy késes betétű aprítógépben aprítsa durvára a csokoládét és a diót a cukorral és a fahéjjal! Adja a keverékhez a szobahőmérsékletű, puha vajat, és alaposan keverje össze!
-
Egy vékonyan lisztezett felületen nyújtsa ki a megkelt tésztát egy 38x28 cm-es lappá, majd egy spatula vagy kenőkés segítségével egyenletesen oszlassa el rajta a vajas krémet úgy, hogy a széleknél 1-1 cm szabadon maradjon! Tekerje fel szorosan a tésztát a hosszabb oldal felől, majd a tekercset vágja két egyenlő részre! Az így kapott tekercseket vágja félbe hosszában egy éles kés segítségével!
-
Tegyen egymás mellé két, hosszában félbevágott tekercset a vágási felületükkel felfelé! Csípje össze a felső végüket, majd tekerje a két részt egymás körül úgy, hogy a vágási felület végig felfelé nézzen! A rétegek így végig láthatóak maradnak, ez kölcsönzi a süteménynek a jellegzetes és dekoratív réteges szerkezetet. Ismételje meg ugyanezt a folyamatot a másik két féllel is!
-
Az így elkészült, két babkát helyezze az előzőleg előkészített formákba, takarja le, és kelessze további 35-40 percig, amíg teljesen kitöltik a formát, és tetejük a forma széléig dagad! Melegítse elő a sütőt 190 fokra, hőlégkeverésen 170 fokra! Keverje el a maradék 1 db tojást a tejszínnel, és kenje le alaposan a két babka felületét, hogy szép fényesre sülhessenek!
-
Helyezze a babkákat a sütő középső szintjére, és süsse körülbelül 30 percig, amíg felületük aranybarna nem lesz! Sülés után hagyja őket a formában 10 percig, mielőtt kiborítaná őket egy hűtőrácsra, ahol teljesen kihűlhetnek! A babka ez után szeletelhető és tálalható.