Tiramisu torta
Csokoládé Mestereink mindig egy kis Lindt-varázslattal teszik még különlegesebbé kedvenc desszertjeiket. Ezt a lélegzetelállító, színátmenetes tortát például az olasz klasszikus, a tiramisu ihlette, és garantáltan minden kávé- és csokikedvelő kedvence lesz!
Csokoládé Mesterünk tippje:
A marsala bor felcserélhető amaretto likőrrel is a különleges ízhatásért!

Közepes
12 személyre
Összetétel
- 225 g sótlan vaj
- 225 g cukor
- 4 közepes tojás
- 2 evőkanál magas zsírtartalmú tej
- 225 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 ½ evőkanál instant kávé
- 1 ½ evőkanál kakaópor
- A kávés öntethez:
- 60 ml espresso
- 60 ml marsala bor
- A bevonókrémhez:
- 800 g mascarpone
- 125 g cukor
- 2 evőkanál magas zsírtartalmú tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál instant kávé
- 1 evőkanál kakaópor
- A díszítéshez:
- 50 g Lindt EXCELLENCE 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé, reszelve
Lindt csokoládé ebben a receptben
Elkészítése
1. lépés
Melegítse elő a sütőt 180 fokra (hőlégkeverésen 160 fok, gázon 4-es fokozat), és vajazzon és béleljen ki sütőpapírral négy darab, 15 cm átmérőjű tortaformát!
2. lépés
A tortalapokhoz keverje el a vajat a cukorral, a tojásokkal, a tejjel, majd adja hozzá a lisztet is, és keverje el alaposan.
3. lépés
Helyezze az így kapott tészta felét egy külön tálba, és adja hozzá az instant kávét!
4. lépés
Helyezze a maradék tészta felét egy másik tálba, és adja hozzá a kakaóport! A fennmaradó tésztához pedig keverje hozzá a vanília kivonatot!
5. lépés
A kávés tésztakeveréket ossza el két tortaforma között, a kakaós és vaníliás tészta pedig a külön-külön a másik két tortaformába kerül.
6. lépés
Süsse a tortakarikákat 20 percig, vagy amíg a tűpróba megfelelő eredményt nem ad, azaz a tortakarikából tisztán nem jön ki a beleszúrt tű vagy fogpiszkáló! Sütés után hagyja teljesen kihűlni a tortalapokat a tortaformában!
7. lépés
A kávéöntethez keverje csomómentesre az espressót a marsala borral, és tegye félre felhasználásig!
8. lépés
A bevonókrémhez helyezze a mascarponét, a porcukrot, a tejet és a vanília kivonatot egy tálba, és keverje csomómentesre és habosra! Az így kapott krém felét hagyja további ízesítés nélkül, a fennmaradó krém felébe pedig keverje bele a kakaót, a másik felébe pedig az instant kávét!
9. lépés
A torta összeállításához vágja vízszintesre a kisült tortalapokat, és vágja le az egyenetlenségeket! Egy ecset segítségével kenjen minden rétegre kávéöntetet!
10. lépés
Helyezze a kakaós tortakarikát egy lapos felületre vagy forgatható tortatálra, és kenjen rá a vaníliás mascarpone krémből! Ezt követi a két kávés réteg, majd végül a vaníliás, egyenletesen rétegezve a vaníliás mascarpone krémmel.
11. lépés
Kenje körül a tortát vékony rétegben a vaníliás krémmel úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol egyenletes legyen, és kitöltse a rétegek közti egyenetlenségeket is! Tegye a hűtőbe 15 percre!
12. lépés
Amikor az első, vékony réteg megszilárdult, kenje körbe a torta alsó negyedét a kakaóval ízesített bevonókrémmel! Ez után a kávés bevonókrémmel fedje le a torta következő negyedét, majd a vaníliás réteggel fejezze a be a burkolást a torta fennmaradó részein és tetején!
13. lépés
Simítsa el a bevonókrémet a tortán, hogy a három szín ombre hatást keltve egymásba olvadhasson! Végül szórja meg a torta tetejét a lereszelt, 85%-os kakaótartalmú Lindt EXCELLENCE étcsokoládéval!
Vélemények
Write Your Own Review