Tiramisu torta

Csokoládé Mestereink mindig egy kis Lindt-varázslattal teszik még különlegesebbé kedvenc desszertjeiket. Ezt a lélegzetelállító, színátmenetes tortát például az olasz klasszikus, a tiramisu ihlette, és garantáltan minden kávé- és csokikedvelő kedvence lesz!

 


Csokoládé Mesterünk tippje:

A marsala bor felcserélhető amaretto likőrrel is a különleges ízhatásért!

Közepes
12 személyre

Összetétel

  • 225 g sótlan vaj
  • 225 g cukor
  • 4 közepes tojás
  • 2 evőkanál magas zsírtartalmú tej
  • 225 g finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 ½ evőkanál instant kávé
  • 1 ½ evőkanál kakaópor
  • A kávés öntethez:
  • 60 ml espresso
  • 60 ml marsala bor
  • A bevonókrémhez:
  • 800 g mascarpone
  • 125 g cukor
  • 2 evőkanál magas zsírtartalmú tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • A díszítéshez:
  • 50 g Lindt EXCELLENCE 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé, reszelve

Elkészítése

1. lépés

Melegítse elő a sütőt 180 fokra (hőlégkeverésen 160 fok, gázon 4-es fokozat), és vajazzon és béleljen ki sütőpapírral négy darab, 15 cm átmérőjű tortaformát!

2. lépés

A tortalapokhoz keverje el a vajat a cukorral, a tojásokkal, a tejjel, majd adja hozzá a lisztet is, és keverje el alaposan.

3. lépés

Helyezze az így kapott tészta felét egy külön tálba, és adja hozzá az instant kávét!

4. lépés

Helyezze a maradék tészta felét egy másik tálba, és adja hozzá a kakaóport! A fennmaradó tésztához pedig keverje hozzá a vanília kivonatot!

5. lépés

A kávés tésztakeveréket ossza el két tortaforma között, a kakaós és vaníliás tészta pedig a külön-külön a másik két tortaformába kerül.

6. lépés

Süsse a tortakarikákat 20 percig, vagy amíg a tűpróba megfelelő eredményt nem ad, azaz a tortakarikából tisztán nem jön ki a beleszúrt tű vagy fogpiszkáló! Sütés után hagyja teljesen kihűlni a tortalapokat a tortaformában!

7. lépés

A kávéöntethez keverje csomómentesre az espressót a marsala borral, és tegye félre felhasználásig!

8. lépés

A bevonókrémhez helyezze a mascarponét, a porcukrot, a tejet és a vanília kivonatot egy tálba, és keverje csomómentesre és habosra! Az így kapott krém felét hagyja további ízesítés nélkül, a fennmaradó krém felébe pedig keverje bele a kakaót, a másik felébe pedig az instant kávét!

9. lépés

A torta összeállításához vágja vízszintesre a kisült tortalapokat, és vágja le az egyenetlenségeket! Egy ecset segítségével kenjen minden rétegre kávéöntetet!

10. lépés

Helyezze a kakaós tortakarikát egy lapos felületre vagy forgatható tortatálra, és kenjen rá a vaníliás mascarpone krémből! Ezt követi a két kávés réteg, majd végül a vaníliás, egyenletesen rétegezve a vaníliás mascarpone krémmel.

11. lépés

Kenje körül a tortát vékony rétegben a vaníliás krémmel úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol egyenletes legyen, és kitöltse a rétegek közti egyenetlenségeket is! Tegye a hűtőbe 15 percre!

12. lépés

Amikor az első, vékony réteg megszilárdult, kenje körbe a torta alsó negyedét a kakaóval ízesített bevonókrémmel! Ez után a kávés bevonókrémmel fedje le a torta következő negyedét, majd a vaníliás réteggel fejezze a be a burkolást a torta fennmaradó részein és tetején!

13. lépés

Simítsa el a bevonókrémet a tortán, hogy a három szín ombre hatást keltve egymásba olvadhasson! Végül szórja meg a torta tetejét a lereszelt, 85%-os kakaótartalmú Lindt EXCELLENCE étcsokoládéval!

Vélemények

Write Your Own Review
You're reviewing: Tiramisu torta