- Kezdőlap
- Lindt History | HUN
A Lindt története
Vállalkozó szellem. Véletlen felfedezés. Tökéletes partnerkapcsolat. Ez a Lindt & Sprüngli születésének története.
A csokoládé úttörői
Minden azzal kezdődött, hogy David Sprüngli megnyitotta aprócska cukrászüzletét Zürichben. Sprüngli vállalkozó szellemének és szenvedélyének köszönhetően az üzlet gyorsan fejlődött. Sprüngli neve hamarosan ismertté vált a csokoládéiparban.
1845: Korai sikerek
Svájc német ajkú vidékén, Zürich óvárosában, a Marktgassén lévő apró cukrászdában David Sprüngli és fia, Rudolf Sprüngli-Ammann elkészítette az első szilárd táblás csokoládét. A csokoládé azonnal óriási sikert aratott.


1847: Az első gyár
Sprüngli vállalkozása gyorsan növekedett és 1847-ben megnyitotta a Schleiftobel gyárat Horgenben. A termelés indulásakor érezhető volt a csokoládéillat a levegőben.
Tökéletes partnerkapcsolat
A tizenkilencedik század második felében David Sprüngli kibővítette vállalkozását, és saját hírnévre tett szert. Végül két fia, Rudolf és Johann Rudolf vette át a vállalatot, az eszközöket pedig kettéosztották egymás között. Mialatt a Sprüngli vállalatnál belső változások zajlottak, a gyógyszerész apától származó Rodolphe Lindt éppen megnyitotta aprócska cukrászdáját Bern városában...
1859: Újító cukrászda
Sprüngli megnyitotta második cukrászdáját, a jelenleg is jól ismert Confiserie Sprünglit a Paradeplatzon. Elegáns belső tere gyorsan belopta magát a helyiek szívébe, és közkedvelt találkozóhellyé vált.


1879: A konsírozás feltalálása
Kezdetben, nem sokkal az 1879-es nyitást követően Lindt csokoládévállalata, a Rod. Lindt és fiai mindössze kemény, keserű csokoládét állítottak elő. Ez azonban nem tántorította el Lindtet attól, hogy tovább kísérletezzen, mígnem egy péntek este, több hónap próbálkozást követően, a gyárban elfelejtette éjszakára kikapcsolni a konsírozó gépet. Így a gép egész éjjel, majd egész hétvégén járt. A csokoládé, amelyet Lindt a következő hétfőn ott talált finoman lágy volt, és olyan íze volt, mint addig soha. A csokoládé ekkor örökre megváltozott. Ezzel indult útjára a páratlanul krémes, világhírű Lindt csokoládé.
A krémes csokoládé titka a keverésben rejlett. Azzal, hogy a kakaóvajat, kakaómasszát és a tejport hosszabb ideig egyenletesen összedolgozta, a Lindt konsírozó technikája által előállított „olvadós csokoládé” olyan finom és ízletes volt, hogy senki nem volt képes ellenállni neki. Ez volt a csokoládéforradalom kezdete. A csokoládégyártók a mai napig világszerte alkalmazzák a konsírozás technikáját.
1892: A testvérek szétválása
Amikor Rudolf Sprüngli-Ammann visszavonult, szétosztotta a vállalatot két fia, nevezetesen Johann Rudolf és David Robert között. Johann Rudolf vette át a gyárat, öccse pedig megkapta a két cukrászdát.


1899: A Lindt & Sprüngli születése
Amikor Lindt 1879-ben egy véletlen folytán rájött arra a titokra, amely által Svájc a csokoládégyártás fellegváraként felkerült a térképre, Sprüngli is tudomást szerzett a dologról. Izgatta a fantáziáját, hiszen felismerte, hogy egy hozzá hasonló ínyenccel áll szemben.
A két család azonban majd csak 1899-ben találkozott egymással. Hogy a termelést bővítse, Johann Rudolf Sprüngli, éppen akkoriban épített fel egy nagyobb gyárat Kilchberg-Bendlikonban, amely jelenleg a vállalat központjaként működik. Bernben pedig a Rodolphe Lindt krémes csokoládéi iránti megnövekedett kereslet kezdte túllépni Lindt apró és elavult termelőlétesítményeinek kapacitását.
Amikor tehát Sprüngli ajánlatot tett arra, hogy csillagászati összegért, 1,5 millió aranyfrankért megvásárolja a vállalatot a személyzettel és a titkos recepttel együtt, Lindt azzal a feltétellel egyezett bele, hogy továbbra is marad beleszólása a vállalat ügyeibe. Megszületett tehát a tökéletes partnerkapcsolat. Innentől kezdve két vállalkozás működött egymás mellett: A Sprüngli és a Lindt & Sprüngli, vagy ahogyan annak idején hivatalosan ismertek minket, az “Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli”.
Dacoltunk a nehézségekkel
Az új évszázad erősen indult a Lindt & Sprüngli számára, kihívásokban azonban nem volt hiány. Az első világháború ellenére a svájci csokoládéipar virágzott, és a Lindt & Sprüngli kiemelt szerepet játszott a sikerben. 1915-re az előállított termékek nagy része külföldi exportra készült. A második világháború alatt a Lindt & Sprüngli vállalatnak minőségi megalkuvás nélkül sikerült átvészelnie a viharos időszakot. Ennek a minőség iránti elkötelezettségnek volt köszönhető az, hogy a háború végén, amely éppen egybeesett a vállalat 100 éves évfordulójával, az eladások ismét gyors ütemben kezdtek növekedni.
Az 1920-as évek: Az els külföldi leányvállalat
Az 1920-as években elkezdődtek a Lindt & Sprüngli első külföldi szárnybontogatásai azzal, hogy képviseleteket nyitott Németországban és az Egyesült Államokban. 1928-ban megalapítottuk első leányvállalatunkat egy gyárral Berlinben, ahol elindítottuk a licenc alapján történő gyártást.

Nemzetközi terjeszkedés
A vállalat tovább növekedett az összes kulcsfontosságú piacon, saját leányvállalatokkal vagy disztribútorokkal. Ma a Lindt & Sprüngli az első számú a globális prémium csokoládé piacon, és jól ismert a csokoládé klasszikusairól.
Az 1930-as évek: További növekedés
Annak ellenére, hogy az 1930-as években a gazdasági válság miatt leállt az export, hálózatunk tovább növekedett. A „Bâtons Kirsch” 1931-es bevezetése igazi értékesítési sikertörténet volt a Lindt & Sprüngli számára, és a vállalat 1932-ben újabb leányvállalatot nyitott Angliában. Ez idő alatt a vállalat neve is megváltozott: az „Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli” nevet felváltotta a “Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG”.

1932: Bâtons Kirsch
1932-ben egy igazi svájci eredetiség, a „Bâtons Kirsch” indult útjára, amely a mai napig igazi sikernek bizonyul a Lindt & Sprüngli számára.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli
Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again.
1945: 100 éves a Lindt & Sprüngli
A háború véget ért, mi pedig 100 évesek lettünk. A Lindt & Sprüngli egy 12 részes reklámsorozattal ünnepelte az évfordulót, amely élénk fogyasztást eredményezett.


1949: Csokoládéarany – Lindor
A háborút követően a Lindt Csokoládé Mesterei valamilyen mennyei finomságot szerettek volna létrehozni, hogy felvidítsák a vásárlókat. Elkezdtek hát kísérletezni a recepttel, bütyköltek egy kicsit a konsírozási technikán, mígnem 1949-ben sikerült egy olyan csokoládét előállítaniuk, amelynek ellenállhatatlanul lágy textúrája a megolvadt aranyhoz volt fogható. Ezt a csokoládét neveztük el LINDOR-nak. A LINDOR először krémes, lágy és ízletes táblás csokoládé formájában jelent meg, és csak 20 évvel később alakult át az ikonikus, fóliába csomagolt pralinévá. Kíváncsi a LINDOR történetének részleteire?
Az 1950-es évek: Külföldi sikerek
A Lindt & Sprüngli a 20. század második felében ugrásszerűen növekedett, felvásárolt számos svájci és külföldi csokoládévállalatot, többek között a Hofbauer (1994), Caffarel (1997) és Ghirardelli (1998) vállalatokat. Ezenkívül további licencszerződéseket kötöttünk Olaszországban, Németországban és Franciaországban, valamint betörtünk Ázsia és az Egyesült Államok piacaira. Igaz a mondás, hogy ha csokoládéról van szó, nem ismerünk határokat. A termelés fellendülése utat nyitott néhány igen kedvelt termékünk megalkotásához.

1952: Ugrifüles meglepetés – a Lindt Arany nyúl
1952-ben jelent meg először a polcokon a Lindt Arany nyúl. A lánya adta az ötletet a Lindt egyik Csokoládé Mesterének a csokoládéból készült nyúl megalkotásához, amelyet aztán, hogy szépen ragyogjon, arany fóliába csomagoltunk, nyakába pedig egy kis csengővel ellátott piros szalagot kötöttünk, hogy soha ne tűnjön el. Mára a Lindt Arany nyúl a húsvét elengedhetetlen hírnöke, amely jelzi, hogy a tavasz már az ajtónkon kopogtat. Szívesen megismerné a Lindt Arany nyúl teljes történetét?
1969: A világ kedvence – a LINDOR praliné
A Lindt & Sprüngli végül 1969-ben hozta forgalomba az első, piros fóliába csomagolt LINDOR pralinét egy karácsonyi promóció keretében. Azonnal óriási sikert aratott, és a vásárlók szomorúan nézték, ahogyan az ünnepi időszak végével eltűnnek a boltok polcairól...

1972: A csokoládé innovációjának élvonalában
1972-ben a Lindt & Sprüngli úttörő technológiát fejlesztett ki a csokoládégyártásban: a Lindt & Sprüngli csokoládégyártási folyamatot (LSCP). A konsírozási technika mellett az új fejlesztés tekinthető a legjelentősebb mérföldkőnek a Lindt & Sprüngli csokoládégyártásának történetében. Az LSCP – azzal, hogy csökkentette az előállítás hely- és időigényét, valamint energiafelhasználását – sokkal hatékonyabb csokoládé-előállítást tett lehetővé a kiváló minőség megtartása mellett.
1979: Lindt pralinéválogatás
A Lindt CONNAISSEUR PRALINES még az évtized vége előtt, 1979-ben saját termékcsaláddá bővült, így létrehozva az igazán különleges alkalmakra szóló prémium csokoládéválogatást.


1989: EXCELLENCE
1989-ben újabb klasszikus került megalkotásra. A Lindt & Sprüngli bemutatta a rendkívül vékony EXCELLENCE csokoládét, melynek íze intenzív volt, textúrája pedig finom. Pont, ahogy ma is.
1995: 150 éves a Lindt & Sprüngli
A Lindt 150 éves évfordulóját számos svájci és külföldi esemény keretében megünnepeltük. Két évvel később, 1997-ben a Lindt & Sprüngli bevezette a MINI PRALINES pralinéválogatást, amely tökéltesen ajándék barátoknak és családtagoknak egyaránt.
A Lindt & Sprüngli jövője
A Lindt & Sprüngli vállalatnál elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a termékek kiváló minőségének megtartása mellett új és friss ízeket alkossunk meg, amelyekkel vásárlóinkat is inspiráljuk. A századfordulóval megvalósult a csúcstechnológia bevezetése, az egyesült államokbeli Russel Stover vállalat akvizíciója (2014), valamint számtalan új finomság és izgalmas kezdeményezés, amely közelebb hozza Önhöz a Lindt világát.

2008: Lindt & Sprüngli Gazdálkodási Programunk
A fenntarthatóság a Lindt & Sprüngli vállalati filozófiájának szerves része, és szilárdan rögzül stratégiájában, a kakaóbab beszerzésétől a csokoládé termékig. 2008 óta a Lindt & Sprüngli gazdálkodási program kifejezi a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.
2009: Grand slam
A svájci világbajnok teniszező, Roger Federer 2009-ben a Lindt & Sprüngli márkanagykövete lett. Ugyanebben az évben történt meg a Lindt & Sprüngli kiskereskedelmi üzlethálózatának világszintű bővítése, amelynek köszönhetően még szélesebb közönséghez juthatnak el a Lindt csokoládéi.


2011: Lindt karácsonyi varázslat
A Lindt Arany macijait a 2011-es karácsonyi szezonban vezettük be, hogy az ünnepi időszakot egy kis extra varázslattal tegyük szebbé.
2013: Adni jó
2013-ban a Lindt & Sprüngli megalapította a Lindt Cocoa Foundation alapítványt a csokoládégyártáshoz kapcsolódó szociális és ökológiai környezet védelme érdekében. A fenntartható mezőgazdaság biztosítása érdekében a Lindt Cocoa Foundation a kakaótermelő gazdák élet- és munkakörülményeinek javítását célzó, már folyamatban lévő törekvéseket támogatja.


2020: További akvizíciók
175. évfordulójának megünneplésére a Lindt & Sprüngli megnyitotta a Home of Chocolate (a Csokoládé otthona) kapuit, amely egy múzeum és csokoládégyár egyben. A kilchbergi vállalatközpontban található létesítmény otthont ad interaktív kiállításoknak, kutató és termelést bemutató létesítményeknek, a világ legnagyobb csokoládéüzletének, valamint egy sütő tanfolyamok megtartására kifejezetten alkalmas csokoládézónak és kávézónak. Ez a Csokoládé Otthona, nem meglepő tehát, hogy itt található a világ egyik legnagyobb csokoládé-szökőkútja.
Mára a Lindt & Sprüngli egy ismerősen csengő név, amely az örömöt, minőséget és édes finomságokat jelenti az egész világon. Világelsők vagyunk a prémium csokoládék területén, vállalatunk 120 országban van jelen, gyártóüzemeink pedig az Egyesült Államokban és Európa különböző helyszínein találhatóak. Növekedésünk ellenére a Lindt & Sprüngli továbbra is olyan vállalat, amely hű a gyökereihez: tulajdonképpen még mindig Svájc a legnagyobb rajongónk, hiszen minden svájci állampolgár elfogyaszt átlagosan egy LINDOR pralinét naponta.
2020: Chocolate delight
