Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Honnan indult a Lindt Arany nyuszi?

Arany ruhában, csengővel ellátott piros szalaggal a nyakában: a Csokoládé Mester olyan nyuszit alkotott, amelyet a kislánya bármikor megtalál.

Az egész egy kislánnyal és egy nyuszival kezdődött...

A történet úgy folytatódik, hogy húsvétkor az egyik Csokoládé Mester kislánya a hagyományos, családi körben tartott húsvéti ebéd közben észrevett egy nyuszit a magas fűben. Izgatottan kérdezte hogy kimehet-e vele játszani. Édesapja megengedte, de ahogy a kislány az ajtó felé szaladt, a nyuszi azonnal eltűnt a bokrok között, csupán a farka villant ki.

A kislány napokig szomorkodott. Édesapja hosszasan törte a fejét, hogy miként vidíthatná fel kislányát, mígnem támadt egy remek ötlete. Elhatározta, hogy készít egy nyuszit, így a kislány bármikor megtalálhatja kis barátját: így született meg a Lindt Arany nyúl. Ezek után a kislány minden évben alig várta, hogy családjával együtt rátaláljon a kertben az Arany nyúlra.

Arany kabátjában és egy aprócska csengővel ellátott szalaggal a nyakában a Lindt Arany nyúl fényesen ragyog, hogy a tavasz hírnökeként a húsvéti asztalok ízletes éke legyen.

A young girl with the Lindt gold bunny.
Melted chocolate bunny.

1952: Húsvéti hagyományok egykor

Az első Lindt Arany nyuszi 1952-ben született. Rodolphe Lindtnek és konsírozógépének köszönhetően a csokoládét olyan lágyra lehetett olvasztani, hogy az bármilyen formában kiönthető volt, így lehetővé tette az üreges figurák készítését. Az olyan figurákét, mint például a lágyan olvadó csokoládényúl, imádnivaló és ikonikus arany fóliacsomagolásában és arany csengővel ellátott piros szalaggal a nyakában. A régóta fennálló hagyományok miatt a csokoládényúl azonnal sikert aratott Németországban, viszont el kellett telnie néhány évnek ahhoz, hogy átugorjanak a határon, és Svájcban és Ausztriában is rajongókra találjanak.

Az 1990-es évek: Amikor a nyulak átugrottak a határon

Alig több mint négy évtizeddel később, 1994-ben a Lindt Arany nyúl megjelent a svájci és osztrák boltok polcain is, 1996-ban pedig a tengert átszelve eljutott Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba is. 1997-ben az Arany nyúl már Ausztráliában is kapható volt.

Gold bunny in a basket.
Gold bunny on a bed of flowers.

A 2000-es évek: Új évtized, új utazások

A Lindt Arany nyúl 2002 húsvétjára jutott el Latin-Amerikába, majd onnan szökkent tovább Oroszországba és Hongkongba 2004-ben. Ezek után már csak egy pár ugrás választotta el a Közel-Kelettől, ahol az Arany nyúl 2007-ben vetette meg a lábát. Jelenleg körülbelül 150 millió Lindt Arany nyulat gyártunk évente a világ 50 országában. Ha ezeket egymás mögött felsorakoztatnánk, akkor elérnének a svájci Kilchbergben található vállalatközpontunktól egészen a californiai San Diego városáig, amely 9800 km távolságot jelent.

Szívvel készül

A Lindtnél minden finomság nagy gonddal és pontossággal készül. Az elejétől a végéig körülbelül egy órát vesz igénybe, hogy a csokoládényúl életre keljen. Miután a formát finom csokoládéval bevonunk, a nyulakat hűlni hagyjuk, hogy elérjék az optimális hőmérsékletet, amelyen a felületük tökéletesen fényes, a textúrájuk pedig roppanós lesz.

Ezt követően minden nyúl megkapja az ikonikus arany fóliacsomagolást, amelyet egy csokoládékészítő mester kesztyűs kézzel tökéletesre fényesít. Utolsó simításként pedig minden Lindt Arany nyúl nyakába kézzel kötünk egy csengővel ellátott piros szalagot.

Master chocolatier finishing a gold bunny.

Nézze meg, hogyan készül a Lindt Arany nyúl

Kukucskáljon a Lindt Arany nyúl produkció függönyei mögé, és fedezze fel pazar, édes csemegénk létrehozásának titkát. Ismerje meg, hogyan szakszerűen kidolgozott és öltözött aláírású arany kabátjába. Nem számít, hogy ez egy 100 g-os vagy 1 kg-os aranynyuszi - mindezeket kedvesen kezelik, büszkén és szenvedélyesen hozzák létre.

Basket of chocolate eggs and bunnies.

Minden alkalomra

Az Arany nyulak hat különböző méretben kaphatók: 10g, 50g, 100g, 200g, 500g és 1 kg. A kisebbek ideálisak asztaldísznek vagy húsvéti kosárba, a legnagyobb nyúl azonban az ünnep valódi sztárja. Érdekes tény: az 1 kg-os Lindt nyulakat teljes egészében kézzel csomagoljuk, kézzel fényesítjük és kötjük a nyakukba a szalagot.

Minden szájízre

Mivel az eredeti tejcsokoládés Arany nyúl óriási sikert aratott, a Lindt Csokoládé Mesterei elkészítették őket még három más ízben is. Az Arany nyulak tehát kaphatók étcsokoládés, fehér csokoládés és mogyorós csokoládés változatban is, az ízüket a különböző színű szalagok jelzik. Ha fehér csokoládéra vágyik, keresse a fehér szalagot, a barna színű szalag jelzi az erőteljesebb ízű étcsokoládét, a zöld szalag pedig a ropogós mogyoródarabkákat.

Collection of dark, milk, hazelnut and white chocolate bunnies.
Two gold bunnies with leopard print.

Húsvéti hagyományok ma

Az Arany nyulat ma már az egész világon felismerik. Az 1952-es kezdetek óta az Arany nyulak megjelenése méltóságteljesen állta az idő vasfogát, a mai napig igen közel maradt az eredeti stílusához. Időnként azonban érdemes egy kis új színt vinni a dolgokba. 2015-ben az ikonikus Arany nyúl mellett kihoztunk egy különleges kiadást az Arany nyulakból, amelyek leopárd- és zebramintás csomagolást kaptak. Ezt más, limitált kiadású virágos minták is követték. A Lindt Csokoládé Mesterei mindig próbálnak új lehetőségeket találni arra, hogy meglepetést okozzanak vásárlóinknak. Vajon mi jön ezután?