Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

A húsvéti nyuszi története: hogyan lett a nyuszi a húsvét szimbóluma?


A húsvéti nyuszi már régóta összefonódott a húsvéttal, csakúgy, mint a húsvéti csokitojás-vadászat, a locsolkodás, a fonott kalács, a nyuszi alakú édességek és a hagyományos húsvéti sonka.

Mint a húsvéti hagyományok nagy része, a húsvéti nyuszi is évszázadokkal ezelőtt kapcsolódott össze ezzel az ünneppel. De pontosan honnan ered ez a tradíció, és mi a jelentése?

Kóstoljon bele a húsvéti nyúl izgalmas történetébe (és legendás ARANY NYUSZI csokinkba), és ismerje meg, hogy hogyan lett ennek a csokoládéval teli ünnepnek a szimbóluma!

A húsvét és a húsvéti hagyományok jelentése

A naptár „nagypéntek” és „húsvét hétfő” szavakkal jelöli ezt az ünnepet. A húsvét az újjászületés, a megújulás és a tavasz érkezésének az ünnepe.

Sok háztartásban húsvéti tojásvadászattal, nagy családi ebéddel és csokinyuszikkal teszik emlékezetessé ezt az ünnepet. Idővel a húsvéti ajándékok is az ünnepi hagyományok részévé váltak, különösen a húsvéti nyuszi alakú csokoládék.

De hogyan jön a nyúl a húsvéthoz?

A húsvéti nyusziról nincs sok írásos említés, és azok is meglehetősen nyúlfarknyiak.

Az egyik magyarázat a húsvéti nyuszi eredetéről a 18. századra nyúlik vissza, miszerint a húsvéti nyuszi karakterét német bevándorlók honosították meg Amerikában, pontosabban Pennsylvania állam hollandok lakta részén. Ők hozták magukkal az „Osterhase” vagy „Oschter Haws” nevű, tojásokat rakó mezei nyúl történetét. A tojásokat rakó nyúl színes tojásokat és ajándékokat vitt a jó gyerekeknek, akik az ünnepre fészkeket készítettek, hogy a nyúl abba rakhassa az ajándékokat. A hagyomány végül egész Észak-Amerikában elterjedt.

Miért hoz a húsvéti nyuszi csokitojást?

A húsvéti ajándékok köre idővel egyre bővült. Szokás lett csokitojásokat, csokinyuszikat, sőt játékokat adni. És hogy miért hoz a húsvéti nyuszi tojást?

A nyúlhoz hasonlóan a tojás is a termékenység, az újjászületés és az új élet ősi jelképe. Régen a húsvéti előkészületek közé tartozott a tojások megfőzése, befestése és kidíszítése.

A 19. századra húsvét környékén népszerűvé vált a díszes tojások elrejtése és megkeresése, melyben még a nemesség is részt vett. Az urak és hölgyek pazarul díszített tojásokkal lepték meg egymást. Amerikában a Fehér Ház hagyományos, 1878 óta minden évben megrendezett tojásgörgető versenyében is festett, főtt tojásokat használtak.

A csokoládé szintén a 19. században lett a húsvét része.

Sok közösségben a tojásfestés szokása a mai napig él, ám a csokoládétojás (és nyuszi) népszerűsége is töretlen. Mindkettő gyakori ajándék, és a húsvéti tojásvadászat során is ezek a finomságok kerülnek a kosárkákba.

A húsvéti nyuszi napjainkban

A húsvéti nyuszi a mai napig népszerű, és húsvétkor hagyományosan csokoládéval lepi meg a gyerekeket. Vannak szülők, akik azt mesélik a gyerekeiknek, hogy a húsvéti nyúl a Csendes-óceán déli részén, a távoli Húsvét-szigeteken él egy üregben.

Természetesen nem csak a húsvéti nyuszi aranyozza be a húsvéti ünnepeket. Sokan szeretnek ilyenkor édességet ajándékozni szeretteiknek, például csokoládétojásokat, csokinyuszikat, sőt, húsvéti motívumokkal teli süteményeket is. Tökéletes finomság, amelyhez ráadásul ellenállhatatlanul lágy LINDOR csokitojásokat használhatunk!

Lindt ARANY NYUSZI

Lindt ARANY NYUSZI

A finom csokiból készült ARANY NYUSZI világszerte már több mint 70 éve aranyozza be a húsvéti ünnepeket. A bűbájos csokoládéfigurának is megvan a maga érdekes története, amelynek főszereplői a Lindt csokoládémestere és a kislánya. A történet szerint a húsvéti vacsora közben a kislány kipillantott az ablakon, és meglátott egy nyuszit, amely a fűben ugrándozott, de mire kiszaladt, hogy játsszon vele, a nyuszi eltűnt. A csöppség nagyon elszomorodott, ezért apukája úgy döntött, hogy olyan nyuszit fog készíteni, amelyet kis csengőjének köszönhetően kislánya minden húsvétkor könnyen megtalálhat. Így született meg a Lindt ARANY NYUSZI, amellyel minden húsvétkor vidámságot és egy cseppnyi varázslatot csempészhet otthonába.

Az arany nyuszi története

A Lindt csokoládémesterei által készített ARANY NYUSZI nagy odaadással, a legjobb összetevőkből készül, majd aranycsomagolásban, nyakán a jellegzetes szalaggal és csengettyűvel indul útjára. Tökéletes húsvéti ajándék.
 
Izgalmas és elbűvölő ünnepi finomságaink már várnak Önre! Készüljön fel a húsvétra a Lindt finom húsvéti csokijaival, válogasson a gyerekeknek és felnőtteknek készült a csokitojások és a több ízben is kapható, klasszikus ARANY NYUSZI-k között.

Lindt ARANY NYUSZI