Miért olyan különleges a Lindt?

Miért olyan különleges a Lindt?

 

A kakaófa, a Theobroma fa, gyümölcsének apró szemű terméseinek, azaz a kakaóbabnak a felfedezése tekinthető talán a világ egyik legvarázslatosabb adományának. Az “istenek eledele” -követve a görög fordítást- mindenkit magával ragadott, aki találkozott vele, királyoktól a civilekig, tudósoktól a papokig.


Rodolphe Lindt sem tudott neki ellenállni 24 évesen, mestercukrászként és egy gyógyszerész fiaként. 1879-ben megvásárolt két leégett gyárat Bern közelében néhány idejétmúlt géppel együtt. Tette mindezt azért, hogy megalkossa minden idők legfinomabb csokoládéját. Akkortájt a csokoládé durva felületű, törékeny állagú és kissé keserű volt, amelyet nehézkesen, csak kézzel tudtak formába önteni.


 

 

Rodolphe Lindt bátyja, August, aki szintén gyógyszerész volt, azt a nézetet vallotta, miszerint a csokoládékészítés során ki kell vonni a csokoládémasszában lévő nedvességet, ami a cukorral együtt kikristályosodik. August volt szintén az a személy, aki a kakóvaj használatát javasolta az addig megszokott csokoládémassza felületének simává varázsolásához.

 

Az az anyag, amit Rodolphe Lindt így nyert a három napig tartó folyamatos keverés mellett, teljesen különbözött az addig megszokott csokoládémasszától. Ez a sötét, bársonyos massza a maga matt fényével már könnyen formázható volt és lágyan olvadt szét a szájban. Így született meg a csokoládé egy új formája, amely felfedte a csokoládé igazi csábító ízvilágát; nem kétséges, hogy ez lett minden idők legfinomabb csokoládéja. Lindt lágyan olvadó csokoládénak nevezte el.

 

A konsírozás, azaz ‘conching’, a kakaómassza hosszú órákon át tartó préselését és keverését jelenti, amelyet Lindt talált fel. A kakóvaj hozzáadása a kakómasszához, miközben azt egy különleges eljárással melegítik, valamint a különféle kakaóbabokból összeállított speciális keverék használata, együttesen hozta meg az ily módon megalkotott csokoládé sikerét.

 

Így született meg a világ első lágyan olvadó csokoládéja 1879-ben. Vajon Lindt felfedezése csak a véletlen műve volt? Lehet, hogy csak véletlenül elhúzódott a kísérletezgetés? Vagy talán Lindt csak elfelejtette kikapcsolni a konsírozó gépet a szóban forgó hétvégére, ahogyan a vállalati mende-monda tartja – s így várta őt egy más típusú csokoládémassza hétfőn? Természetesen ma már lehetetlen bebizonyítani mi is történt valójában 130 évvel ezelőtt.

 

Az viszont vitathatatlan, hogy a konsírozás, Lindt újító találmánya, nagyban hozzájárult a svájci azaz a Lindt csokoládé nemzetközi elismeréséhez.

 

Akad azért még bőven felfedeznivaló a LINDT csokoládé világában, mitől is olyan különleges ez. A finom csokoládé nemcsak a hosszú órákon át tartó konsírozás eredménye, valódi üttörő szellem, körültekintő figyelem és szakértelem is szükséges az egyedülálló LINDT csokoládék elkészítéséhez.

 

A csokoládékészítés rejtelmeinek felfedezéséhez kérjük kattintson ide és tekintse meg, szerintünk hogyan nézhetett ez ki 1879-ben!